+385 (0)99 209 2613

+385 (0)99 209 2613

Najava predavanja – stariji u prometu

Dolaskom nekih poznijih godina, osobe starije životne dobi susreću se često s pitanjem. Mogu li i smijem, s obzirom na svoju dijagnozu ili dijagnoze i godine, sjesti i voziti svoj automobil. Mogu li voziti neko drugo prijevozno sredstvo, bicikl? Ili mi je sigurnije biti pješak. No, ono što često čujemo od starijih ljudi – lakše mi je voziti nego ići pješice. Bilo kako bilo, za svako prijevozno sredstvo postoje pravila, kao i činjenica da je neophodno starije ljude, a samim tim i mlađe vozače, zaštititi u prometu. Naravno, svaki vozač trebao bi prvenstveno sam misliti na svoju sigurnost, a tom spoznajom štiti i ljude oko sebe. Često i nije tako, iako sposobnost upravljanja prijevoznim sredstvom, uključuje brojne čimbenike. Starenje je proces koji postupno ograničava mogućnost upravljanja automobilom i drugim prometalima.

Centar za pomoć u kući Međimurske županije u sklopu programa Klubovi za starije osobe u suradnji sa autoškolom „AUTO – STOP, Posavec“ održati će predavanje s ciljem zaštite i sigurnosti starijih osoba u prometu.

Predavanje naziva „Stariji u prometu i stariji kao vozači“ održati će se u prostorijama klubova za starije osobe i to:

1. lipnja u srijedu u Donjoj Dubravi a 2.lipnja u četvrtak u Goričanu s početkom u 9 sati.

Predavanje će održati Zlatko Šafarić, ing. cestovnog prometa i Dino Posavec, mag. ing. cestovnog prometa i sudski vještak.

Oni će se osvrnuti na teme : zaštita starijih u prometu, vozači u trećoj životnoj dobi, utjecaj zdravstvenog stanja na sposobnost upravljanja vozilom, te ponoviti već stečeno znanje.

Možda da spomenemo, Dino Posavec autor je i priručnika Učim prometna pravila i pravilno se ponašati u prometu koji se aktivno koristi u auto školama i školama cestovnog smjera na području RH.

Tekst: Zinka Čižmešija

Izvor fotografije: internet (regionalni.com)

Sadržaj objavljenog članka isključiva je odgovornost Centra za pomoć u kući Međimurske županije.

Podijeli:

Najnovije

Potpisan Ugovor o daljnjoj suradnji

U srijedu, 20. ožujka 2024. potpisan je ugovor o daljnjoj suradnji Centra za pomoć u kući Međimurske županije i Općine Belica, za pružanje usluga pomoći